BENELIGA PREVIEW: DE GOALIES

ijshockeynederland.nl woensdag 26 september
De bekercompetitie in Nederland begint vrijdag. De komende dagen kijkt IJshockeynederland.nl vooruit op het nieuwe seizoen. In het eerste deel van de voorbeschouwing komen de goalies van de Nederlandse clubs aan bod. Slechts twee clubs gaan op die positie ongewijzigd de nieuwe jaargang in.

Amsterdam Tigers
Amsterdam zet in het doel in op de jeugd. Jaimy Missler is pas 17 jaar, maar speelde vorig jaar al wel wedstrijden voor het Nederlands team onder 20 jaar en de nodige wedstrijden in de Beneliga. Vorig jaar was hij ook actief op het WK U18. Jorrit Vos is met zijn 21 lentes iets ouder, maar ook bepaald geen veteraan. Ook hij heeft ervaring als goalie in Jong Oranje, maar speelde vorig jaar voor de Boston Jr. Bandits in de Verenigde Staten. Daarvoor was hij actief in Heerenveen en het team van de Nederlandse IJshockey Academie in Eindhoven.

Cairox Hijs Hokij Den Haag
Fabian Schotel werd afgelopen zaterdag uitgeroepen tot beste goalie van de Beneliga van vorig seizoen. De pas 28-jarige goalie besloot echter tijdens de zomer zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. Den Haag trok daarop Tomislav Hrelja aan die bij Nijmegen geen nieuw contract kreeg. De 29-jarige Hrelja keepte tien jaar geleden al eens in Den Haag na zijn terugkeer uit Finland. Sindsdien speelde hij echter alleen in Nijmegen. Hij kende vorig jaar een sterk slot van het seizoen, onder meer in de play-off-serie tegen Herentals, maar Devils besloot een andere weg in te slaan. De tweede goalie in de selectie van Chris Eimers is de 23-jarige Cas Neuman, die vorig jaar voor het eerst deeluitmaakte van de selectie van Den Haag.

Microz Eaters Geleen
Bij Geleen geen wijzigingen in het doel. De club heeft opnieuw de beschikking over het duo Rowan Delil en Michael Sterkens. De 25-jarige Delil is een kind van Geleen en maakte tot nu toe ieder jaar progressie als doelman. Hij gaat nu de statistisch sterkste jaren van zijn loopbaan in. Michael Sterkens is inmiddels 28 jaar oud en was jarenlang de tweede man in Tilburg. De afgelopen jaren speelde hij in Eindhoven, Den Bosch en Geleen. Bij die laatste club gaat hij nu zijn tweede seizoen in.

Unis Flyers Heerenveen
Flyers gaat het nieuwe seizoen in met hetzelfde goalie-duo als vorig jaar. Sjoerd Idzenga komt uit de eigen jeugdopleiding van Heerenveen en zit al ruim tien jaar bij de selectie. Enkele jaren geleden kreeg hij het vertrouwen van de technische staf en ontwikkelde zich tot een zekere sluitpost die met Heerenveen volop prijzen won. In het seizoen 2015-16 won hij de Göbel-De Bruyn-Trofee als beste goalie in de competitie. Ook speelde hij dat jaar een ijzersterk wereldkampioenschap in Jaca, waar hij werd uitgeroepen tot beste speler van zijn ploeg. Met de 28-jarige Jeff Honebeeke heeft Flyers een ervaren tweede man in de selectie. Honebeeke deed bij Groningen ervaring op het hoogste niveau op en stapte vorig jaar over naar Heerenveen.

Ahoud Devils Nijmegen
Nijmegen nam afscheid van Tomislav Hrelja en haalde vanuit Eindhoven Deniz Mollen. De 25-jarige goalie doorliep alle nationale jeugdteams, zat regelmatig bij de selectie van het grote Oranje en speelde vorig jaar een sterk seizoen bij Eindhoven. Tweede man in Nijmegen is de 23-jarige Jeffrey Vermeulen, die afkomstig is uit de eigen jeugdopleiding en afwisselend met Hrelja de afgelopen jaren al de nodige speelervaring in de Beneliga opdeed.

Tilburg Trappers (Beneliga)
Tilburg slaat dit jaar een nieuwe weg in met het team in de Beneliga. De ploeg wordt vooral gevuld met jonge talenten die moeten worden klaargestoomd voor de Oberliga. Dat heeft ook impact op de goalie-positie. In de oefencampagne kwamen Johan Beekes, Mike Kersten en Brad van Ierland in actie. Allemaal erg jonge goalies nog, die bij het grote publiek nog niet erg bekend zijn. Dat zal echter dit seizoen wel veranderen, want het vernieuwde Tilburg in Beneliga zal voldoende werk opleveren voor de goalies.

Zoetermeer Panters
Een Fin gaat, een Fin komt bij Zoetermeer Panters. Villehart Kuusamo vertrok na twee seizoenen in ‘Sweet Lake’ terug naar eigen land waar hij onderdak heeft gevonden bij een ploeg op het derde niveau. Zijn vervanger is de 26-jarige Lauri Rämö die in eigen land op lager niveau speelde en zelfs wat ervaring op het tweede niveau in Finland opdeed. Kevin Riedijk (27) begint aan zijn derde seizoen in het shirt van de Panters.

Foto: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

Ook iets vets gezien? Tip ons op info@goaliesonly.nl